kulfoldi magyarok nyaralas

Hova megy a külföldön élő magyar nyaralni?

És többségük miért nem a Balatonra…

Mielőtt elolvasod a blogcikket, hallgasd meg a kiegészítő adást hozzá!

Itt a nyár, a kánikula, a fülledt esték és végre kiereszthetjük a gőzt ami évközben felgyülemlett bennünk.

Ideje eldönteni hova is menjünk nyaralni.

Magyarországra? Irány a Balaton? Esetleg Horvátország?

Netán egy jó kis last minute Görögország vagy egy olcsó all inclusive török riviéra?

Vagy ha merünk nagyot álmodni és a tutit akarjuk, akkor talán elcsíphetünk egy jó last minute Balatont. 🙂 persze csak ha elég vastag a buksza!

Miközben azon gondolkodtam, mit is fogok majd válaszolni az interjúkérdésekre, mert épp oda tartottam, hogy O. Ella újságíró cikkéhez anyagot szolgáltassak, végigpörgettem a facebook-ot, csak hogy „csekkoljam” a közösség véleményét.

Az index és HVG elfelejtettek egyeztetni reggel, így az egyik szerint majd 30%-al növekszik a belföldi turizmus és a Balaton iránti igény, míg a HVG szerint nincs elég vendég, nincs elég foglalás a Balatonon. Persze a kommentekben darabokra szedik őket…

Rápillantok a facebook-on kitett szavazásomra is, ahol a Dániai magyarokat kérdeztem meg, szerintük hova megy a külföldön dolgozó magyar nyaralni.

Több mint 50%-uk azt mondja Magyarországra, 33% tengerpartra a többiek szerint pedig mindenki marad ott, ahol van. Azaz se Magyarország, se tengerpart. Én ezt kizártnak tartom, de értek már meglepetések. Ami viszont elgondolkodtatott az az 50%.

Tényleg hazamenne a külföldi magyarok fele nyaralni? És ha igen, vajon miért? Mi viszi őket haza?

Miért akar az emberek fele visszamenni Magyarországra nyaralni, amikor év közben azt olvasom a különböző posztokban, hogy mennyire nem szeretik az országot, honvágyuk sincs és ha hazamennek alig várják, hogy eljöjjenek…

De mindig is tudtam, hogy ez leginkább csak a felszín. Szerintem sokan, nagyon is sokan szeretik a hazájukat! De talán könnyebb így külföldön élni, könnyebb elviselni az elszakadás okozta „fájdalmat” azzal, hogy ezt nem valljuk be, még magunknak sem. Persze lehet, hogy tévedek. És ez nyilván nem igaz mindenkire.

Na de vissza az interjúhoz és annak kiderítéséhez, hogy hova is megyünk mi, külföldön élő és dolgozó magyarok nyaralni.

O. Ella egy tanuló újságíró, akinek szívesen mondom el a véleményem, neki most az is elég, nem a HVG-nek készül a cikk, pusztán csak csiszolni kívánja riporteri képességeit.

Íme az interjú

O.E.: Azzal a kérdéssel kezdeném, hogy te hova mész nyaralni mint külföldön élő magyar?

– Először leszögezném, hogy bármi amit mondok az rám vonatkozik, a saját nevemben nyilatkozom, nem pedig a külföldön élő magyarok nevében. Én már voltam nyaralni Görögországban.

O.E.: Miért Görögország? Miért nem Magyarország, ott is van rengeteg pihenési és kikapcsolódási lehetőség, Ott van például a Balaton.

Én tengerpárti vagyok, és Kréta – mert ott voltunk – olcsó is volt, nem is jártam még ott, úgyhogy nem volt nehéz a döntés.

O.E.: Akkor ha jól értem, a Balaton fel sem merült?

-Igen, jól. Nekem abszolút nem volt opció. Régen sokat jártam a balcsira, de ahogy olvasgatom a neten, már az sem a régi.

O.E.: Ezt kifejtenéd?

-Az árakra gondolok, a mohó gyorsbüfésekre ahol egy szezon alatt akarja mindenki megcsinálni a szerencséjét, ezért pedig semmitől sem riadnak vissza. Fizetni kell mindenért, strandbelépő és a többi. Krétán voltam olyan helyen, egy gyönyorű tengerparton, ahol egy eurót sem kellett fizetnem se a napágyért, se a napernyőért, se a wc-ért, semmit. Zéró. Egy jéghideg fél literes sör 1200-1500 ft volt úgy, hogy mozdulnod sem kellett érte, a napágyadon fekve leadtad a rendelést, kihozták 5 percen belül egy tányérka chips kíséretében. Ezt tudja a Balaton? Szerintem nem.

O.E.: Jól értem akkor, hogy nem szereted a Balatont?

Nem, szó sincs ilyesmiről. Mint mondtam, régen sokat jártam a Balatonra, az utóbbi tíz évben talán egyszer voltam csak, nagyon jó volt, de ha választani lehet, márpedig lehet, akkor én jobban preferálom a tengert és a konszolidált árakat illetve a barátságos kiszolgálást. Ezt mind megtaláltam Krétán, és gyanítom, hogy jóval olcsóbban úsztam meg, mint egy balatoni nyaralást.

O.E.: Publikus, hogy mennyibe került?

Igen, egy hétre repülőjeggyel oda vissza (Scandinavian Airlines nem Ryanair) szállással, ami magába foglalt egy tengerpari szállodát tengerre néző két szobás, erkélyes aparmannal, egy belső kerttel amiben kb saját medencénk volt mert öt apartman használhatta de senki nem tette, így a miénk volt, reggelivel és egy hét autóbérléssel teljeskörű biztosítással törésre, lopásra, mindenféle meghibásodásra fizettünk 220.000 Ft-ot fejenként.

Ezen felül minden este étterembe jártunk, átlag harminc és ötven euró között volt a számla, amiben benne volt két főétel, az egyik az jellemzően hal, egy nagy üveg ásványvíz, egy üveg sör, egy nagy tál – nem tányér – saláta, görög vagy ház salátája, és ez volt kb. 15-20 ezer ft. Ja! A végén pedig ingyen desszert, két három gombóc fagylalt. Tud ezzel ma versenyezni bármelyik üdülőhely az országban?

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy menjen mindenki külföldre, csak elmondom, hogy én miért választottam Krétát. Ahogy én tudom egy saját kis fb-os felmérésemből, a külföldön dolgozó magyarok fele hazamegy Magyarországra. Hogy ez most családlátogatás vagy nyaralás, azt nem tudom. A családot én is meglátogatom nyáron, de az nem nyaralás, csak egy rövid pár napos látogatás. De el tudom képzelni, hogy sokan összekötik a kettőt, hazamennek családot látni és még nyaralnak is otthon egyet mellette. Hogy ezt a Balatonnál teszik-e vagy máshol, azt nem tudom. De az én tippem az lenne, hogy szerintem sokan, akik hazamennek Magyarországra, azok elmennek máshova is, tengerpart mellé. Mert megtehetik. A pénz jellemzően nem akadály a külföldi magyaroknál. Még csak azt sem mondanám, hogy spórolni kellene rá.

Ha ez igaz, hogy minden második magyar, aki külföldön él és dolgozik, az hazamegy, akkor ez már egy szemmel látható összeg lesz, amit elköltenek otthon. Tekintve, hogy a Balatonon az én értesüléseim szerint eléggé elszálltak a szállásárak, ha még van egyáltalán, simán el tudom képzelni, hogy egy hét alatt akár fél millió forintot is elkölthetnek otthon, amennyiben nyaralni is mennek. Ha nagyságrendileg 100.000 külföldi magyar hazamegy nyáron egy száz napos időszak alatt, június elejétől számolva szeptember közepéig, akkor ez kb. 50 milliárd ft bevétel, ha ennek a 30%-a adó, akkor 15 milliárd megy az államkasszába. Nem rossz pénz.

Csak viszonyításképpen, 2010 és 2020 között 32 stadion épült fel 350 milliárd forintból, azaz egy stadion nagyságrendileg 11 milliárdba került.

Ugyanebben az időszakban akkor a hazautazó külföldi magyarok – alapul véve a korábbi számokat – 500 milliárdot költöttek el nyaranta itthon, aminek a 30%-os adótartalma 150 milliárd, amiből 14 stadiont lehet megépíteni. Persze ez csak játék a számokkal és semmi alapja nincsen, csak saccoltunk ugye. Akinek van kedve az járjon utána.

Visszatérve, hogy lezárjuk ezt az interjút, nagyon sok külföldön élő magyar utazik folyamatosan haza Magyarországra a nyáron, akár látogatóba, akár nyaralni az ország különboző pontjaira, de szerintem nem a Balatonra, mert sajnos vannak sokkal versenyképesebb vagy inkább olcsóbb alternatívák, mint Horvátország, Görögország és Törökország.

A lényeg, hogy jövünk haza, költjük a pénzt és ha nem is jelentősen, de azért „tolunk be” pénzt az államkasszába. Bár 2020-ban több mint 1200 milliárd forintot utaltunk haza, mint külföldi magyarok, de ez már legyen egy másik cikk témája.

Amit még érdekes lenne megvizsgálni, hogy az otthon élő magyarok közül haány százalék megy külföldre nyaralni és költ el ott rengeteg itthon megkeresett pénzt, amivel a célországok turisztikai bevételeit hizlalja.

Mert nagyon sok otthoni ismerősöm külföldre megy nyaralni. Ideje lenne már felébredni és úgy megreformálni a Balatont is, hogy az emberek első gondolata az legyen, ne pedig Horvátország. De amíg ez megtörténik, addig marad a napfényes Kréta, a görög szigetek, az olcsó all inclusive török riviéra és Horvátország.

Jó nyaralást mindenkinek!

Nézd meg a szállásról készült rövid videót! klikk ide

kulfoldi magyarok nyaralas
Tetszett? Oszd meg a barátaiddal is! Nyomd meg a FB gombot!

  • Hello srácok! Jó volt a beszélgetés, de! Ne felejtsük el, hogy Görögország egy nagy tengerpart, nem olyan nehéz tengerre néző helyet találni! Balatonon a szállások kb 10%a parti, ezért logikus hogy drága és kevés van belőlük! Mi most 2. éve jöttünk nyáron a gyerekek miatt egesz nyárra, és mivel úgyis jöttünk, ezért elmentünk a Balatonra, oda csak 4esben! Így olcsóbb volt, mert nem kellett külön elmaszni Spanyolországba! A többit az őrszoban elmesélem! Üdv!

Kövess minket!