Lakásbérlés Hollandiában? Kint élő magyarok tanácsai

Ebben a cikkben összeszedtük nektek a hollandiai lakásbérléssel és vásárlással kapcsolatban a legfontosabb infókat!

Zsanett írta nekünk:

A lakásbérlés valóban nem könnyű, de kiköltözés előtt nagyjából háromnegyed évig néztem a piacot, kitapasztalni a lehetőségeket és megismerni (legalább virtuálisan) a kiszemelt környékét.

A felnőtt fiaim itt élnek már Hollandiában, így volt némi tapasztalatunk a lakáskeresés nehézségeivel, mert egy évvel korábban velük játszottuk le ugyanezt.


Mi Utrechtben élünk, ami talán az egyik legdrágább város, de amikor kiszemeltem a megfelelő lakást, azt elsőre sikerült kibérelni.

Egy kertvárosi részén bérlünk lakást, gyönyörű helyen. Nem kell egy évnyi lakbért felmutatni, de igazolni kell, hogy családilag a havi fix bruttó bevételünk legalább a bérleti díj háromszorosa. Azt hiszem, hogy ez törvényi előírás, de ebben nem vagyok biztos.

A kaució pedig nagyjából 2-3 havi lakbér. Mindent Budapestről intéztünk, előtte nem jöttünk ki és kiköltözés előtt még a közműátírások is megvoltak.


Az mellbevágó különbség, hogy pl. az ingatlanpontcom nézegetése sokszor fizikai fájdalom a lakások minősége miatt, míg az itteni verzióját lapozgatni 90%-ban nagyjából olyan élmény, mint egy lakberendezési magazint lapozgatni.

Teljesen más a lakáskultúra az északi országokban, mint Kelet-Európában. Mivel építész az eredeti szakmám, nekem ez sokat számít.


Az ingatlan bérlés egyébként sok szempontból nehéz. Nagy a kereslet és ugyan nagy a kínálat, de nem elég nagy. Ez nagyrészt függ a környéktől is, így Amszterdamban nagyjából mission impossible, kisebb városokban talán könnyebb. Az árakat nem szabad átszámolni forintba, mert sokkot kap az ember. De ezek az árak szintén az itteni bérekhez igazodnak és ahhoz mérten arányaiban valószínűleg kevesebb megy el a lakhatásra a fizuból, mint otthon.


Ha viszont lakás vásárlása is szóba jön, akkor összehasonlíthatatlanul jobb a helyzet, mint Magyarországon. Csak a fizetés számít, nem turkálnak senki méhében, családi helyzetében és nem feltétlenül kell önerő, ha megfelelően nagy a kereset. A kamatok pedig fixek és szerintem simán 3% alatt vannak, így simán előfordulhat, hogy kevesebbet kell törlesztőrészletre költeni, mint bérleti díjra.


Amikor kijöttünk tavaly ősszel, egy héten belül megkaptuk a BSN számot, lett bankszámlánk, telefonunk, sőt, mi egy hónappal később segítség nélkül alapítottunk és bejegyeztettünk egy saját kis céget is. Mindezt úgy, hogy csak elolvastam az adóhatóság, a kormány és az iparkamara tájékoztatóit.

Krisztián írta:

Nekünk 3 hálószobás plusz nappalis házunk van, ez 2022-ben 223.000 euró volt. A banki kamat 1,4 %. ( ma, 2024-ben ez 1,58%)

Most 2024-ben olyan 250.000 – 350.000 euró egy normál ház, a beugró nagyságrendileg 15,000 euró a számládon. ( hiteltanácsadó, közjegyző, ingatlanos bére, plusz 35 éves kor felett lakás vételi adó.)

A törlesztőrészlet kb. fele annak, ha bérelsz.

Ami furcsa, hogy – Judit szerint – a jó házaknál, ami jó környéken van, jól szigetelt és jó állapotú ott felfelé kell licitálni és ha az értékbecslő ez alá becsüli, akkor a bank azt veszi 100%-nak és a különbözetet önrészként kell fizetni.

Ugyanakkor a költségek egy része adókedvezményként visszaigényelhető és ugyanígy adót csökkentő elég jelentős kamattámogatás is van.

Akkor vegyünk vagy béreljünk?

Edit szerint nem tervez mindenki hosszútávra és kell kb. 15.000 euró a vásárlás lebonyolítására, emellett megfelelő munkaszerződés.

Ha új vagy és bérelni akarsz, kell a három hónap munkaviszony, sokszor még annál is több. Ha viszont előre ki tudsz fizetni egy évet, az más, akkor könnyebb helyzetben vagy. A bérleti díjak Andrea tapasztalata szerint 1500-2000 euró / hó, fizetésben a bérleti díj háromszorosát kell megkeresni, hogy ki tudd bérelni a lakást. Azaz olyan 4500-5000 eurót, ami egy főnek nehéz, de ha már ketten vagytok, az könnyebb.

Szilveszter azt írta, hogy ők ketten a párjával – a bérléshez – három havi bevételt igazoltak, egyikük holland forrásból, másik pedig magyar home office munka.

Az albérlet kritikus fontosságú, ha egyedül (családdal) mész ki új életet kezdeni, mert az adószám megszerzéséhez (BSN SZÁM) szükséges egy lakcím.

Vannak ügynökségek, akik biztosítanak szállást és munkát, ez is egy lehetőség vagy inkább egy alternatíva az elején.

Lídia szerint a munkaközvetítőktől nem kell megijedni, Hollandiában ez bevett szokás, hogy ezen keresztűl foglalkoztatnak.

Várjuk véleményeiteket kommetben!

Tetszett? Oszd meg a barátaiddal is! Nyomd meg a FB gombot!
Kövess minket!