külföldi magyar dolgozik

Lőttek a külföldön dolgozó magyarok „aranyéletének” vagy most jön még csak a kánaán?

külföldi magyar dolgozik

A külföldön élő és dolgozó magyarok mind a mai napig – 2022 június amikor a cikket írom – égbe szökő fizetésekkel dicsekedhetnek összehasonlítva a magyarországi átlagbérekkel, persze ezért keményen meg is dolgoznak, gyakoriak a 10-12 órás munkanapok is.

Nem ritka jelenség, hogy sokszor az itthoni fizetések ötszörösét vagy akár sokszorosát is hazaviszik olyan – komoly végzettséget nem igénylő – munkákat végezve mint takarítás, ablakmosás, buszsöfőrködés és felszolgálás.

Egy átlag magyar külföldön – jelen esetben Dániában – például simán egymillió forint felett kereshet havi szinten. Ebből három éve még bőven jutott európai szinvonalú lakásbérletre a régió egyik legdrágább városában Koppenhágában, akár saját ház vásárlására is a főváros környékén, egészséges ételek kerülhetnek az asztalra és még a pezsgő koppenhágai élet is élvezhető volt e tetemes összegből.

Ma már picit változott a helyzet!

A kérdés az, hogy ez a jólét hamarosan végetérhet-e? Egyrészt a megváltozott gazdasági környezet – nagymértékű infláció okozta áremelkedések – abba az irányba terelheti a külföldön dolgozó magyarokat, hogy többet dolgozzanak azért, hogy fent tudják tartani jelenlegi életszínvonalukat.

Az üzemanyag drasztikus megemelkedése, az élelmiszerek égbe szökő árai és az egyre dráguló szolgáltatások okozta megnövekedett havi kiadások nyomást gyakorolnak minden külföldön dolgozó magyarra. A fizetések az elmúlt tíz évben alig emelkedtek, össze sem lehet hasonlítani az infláció mértékével. Sok cég a jelenlegi versenykörnyezetben nem tervez fizetésemeléseket, így ha valaki pótolni kívánja a súlyos áremelkedések okozta extra kiadásokat, akkor marad az hogy többet dolgozik ugyanazért az órabérért.

Megkérdeztük Bella Rolandot, a Külföldre Mentem Majd Jövök szórakoztató talk-show egyik műsorvezetőjét, ő hogyan látja a jelenlegi helyzetet:

-A rövid válaszom az, hogy ez nem igaz és még nem is lesz az egy jódarabig.

„Jellemzően a külföldön dolgozó magyarok roppant szorgos emberek…

– Akiket én ismerek azok már így is rengeteget dolgoznak, sok esetben még hétvégén is a normál munkanapokon felül. Persze azt is tudom, hogy nagyon sokan megelégszenek a napi nyolc óra nyújtotta fizetéssel, de a dolog szépsége az, hogy itt még ebből is kényelmesen megél az ember, pláne ha egy családról beszélünk.

Aki egyedül van, annak azért picit nehezebb dolga van a magas lakásbérleti díjak miatt

de sokan ezt ügyesen megoldják és összefognak, ketten-hárman kibérelnek egy méregdrága új építésű három szobás apartmant és „királyi” körülmények között élnek budgetből.

Szerintem az élet még mindig élhetőbb külföldön mint Magyarországon! Hála a jó égnek! Azért picit sajnálom is…

– Miért?

-Azért, mert természetesen nagyon szeretjük Magyarországot, ott él a család, sok barát és mégiscsak ott születtünk, ott vannak a gyökereink.

Ott van a lángos, a kovi ubi és a zsíroskenyér lilahagymával. Az igazi fürtös paradicsom, a jó TV paprika, a Balaton és a heck… napestig sorolhatnám.

-Azzal azért tisztában van ugye, hogy ma már Magyarországon is kereshetnek nagyon jól az emberek? Sok szektorban nincs munkaerő, így nem ritka a nettó 300.000 Ft/hó-s fizetés, egy építőipari vállalkozónak pedig aranyélete van otthon, ami korábban szinte elképzelhetetlen volt.

-Ez biztosan így van, nem is vitatkoznék ezzel és nagyon örülök neki, hogy otthon is egyre jobban keresnek az emberek.

Nekünk, akik már berendezkedtünk itt hosszútávra és nem kizárólag a pénz tart itt, ez egy lehetőséget teremt. Ugyanis egyre kevesebb az igazán jó munkaerő például a takarítás és más hasonló jellegű munkák elvállalására és így a még külföldön dolgozó magyarok piaci értéke növekedni fog több szektorban is.

Többet kérhetünk a munkánkért, de legalábbis nyomást gyakorolhatunk a fővállalkozókra, hogy emeljék az órabéreket vagy a projekt díjakat mert le kell követni valahogy az inflációt. Úgyhogy lehet, hogy

az igazi kánaán még csak most jön

Nem gondolom tehát, hogy bármilyen „aranyélet” a végéhez közeledik és a külföldön dolgozó magyarok keményen sújtva lennének. Bár önmagában az, hogy „aranyéletünk” van, sem állja meg a helyét.

Ha sokat dolgozunk, akkor jól élünk, de az „aranyélet” az talán az lenne, ha bármilyen munkát végezve jól élnénk úgy, hogy nem kell esténként és hétvégente plusz munkákat vállalni.

És ha mindez egy olyan Magyarországon, ahol nem kell megoldani semmit „okosba” mert a gazdaság az épeszű intézkedéseknek köszönhetően virágzik és nem sanyargatja az átlagembert, az végképp egy ‘aranyélet” lehetne.

De az álmaimat hagyjuk meg egy másik interjúra!

HALLGASD MEG A KAPCSOLÓDÓ ADÁST, KLIKK A SZÖVEGRE vagy a KÉPRE!

Ha tetszett a cikk, gyere és hallgass bele milyen az élet külföldön. Mik a kihívások, problémák, hogyan élünk, milyenek a mindennapjaink és hogy boldogul a magyar a nagyvilágban.

Tetszett? Oszd meg a barátaiddal is! Nyomd meg a FB gombot!

Kövess minket!